Trädgårds bilder 2 – Gör om gör rätt!!

Gör om gör rätt! Vi hade lärt känna en trädgårds och damm intresserad vän i staffanstorp som heter Mikael. Han och hans fru har en dammfirma som heter Koi Heaven. När nu vi inte hade några fiskar kvar så beslöt vi tillsammans med Mikael att bygga om dammen totalt, när vi ändå höll på med dammen som gjode vi om hela trädgården från grunden igen!… Grannarna trodde garanterat att vi var tokiga. Började med att lägga grunden för filterhuset och fortsatte under våren med att riva upp hela gräsmattan, det såg ut som ett slag fält som ni kan se på bilderna!

Så i slutet på april så satte vi igång med dammbygget. Tömde hela dammen och tog upp och gjorde rent dammduken med högtryckstvätt. Kan säga så mycket att den duken väger ton! Vi fortsatte med att gräva ut dammen mer så att volymen ökade från ca 3500L till 5000. Vattenfallet togs ner och byggdes om helt.  Mikael installerade Filterhuset med ett PowerBead 10 och ett UV-C filter på 75 watt. Ny pump, 12000 liter / timme. 50 mm isolerade pvc rör istället för den gamla damm slangen med två utlopp, dels vattenfallet och även i bakre änden av dammen med ett rör. På detta vis kan vi reglera utloppet av vatten 50/50 eller stänga av vattenfallet helt och låta allt gå via rör istället (bra på vintern).

Istället för Gräs så har vi nu stenbelagda gångar och rabatter istället.

Kommer att uppdatera “trädgårdsbilder” efter hand.

/Magnus

 

 

 

 

 

 

 

 

Trädgårds bilder 1

Enligt önskemål så lägger jag ut lite bilder på vår trädgård. Vi flyttade in 2007 och då var det helt nybyggt och trädgården bestod av lervälling. Länge och väl försökte vi få gräs att rota sig med det var inte så lätt i den vattensjuka marken!

2008 så började äntligen gräset att växa… Vi ville gärna ha någon form av vatten installation, ville höra vatten porla. Tog kontakt med fremstone och de hade som förslag att bygga en damm. Sagt och gjort vi använde fremstone till att gräva och bygga dammen för vi hade då inga kunskaper alls om dammbyggen. Det blev en lilten trädgårdsdamm på ca 3,5 kubik med ett vattenfall. Ett tryckfilter på 10.000 l kapacitet och en pump på 5000 liter i timmen.

Nu var det då en trädgårdsdamm som det företaget hade expertis till att göra. Då läggs grus i botten och man gör kanter längst dammen för att man skall kunna plantera växter. Denna typ av damm är inte ideal när man vill ha fiskar. Gruset i botten samlar på sig en väldig massa bakterier. Även växter vid sidan är inte så bra om man vill ha en damm som är anpassad till fiskar.

Detta fick vi surt lära oss andra året när alla fiskar dog under den hårda vintern….